«Наум – наведе на ум»

Чотирнадцятого грудня в Україні відзначається День пророка Наума.

У народі цей день вважали сприятливим для початку навчання дитини. Це, у першу чергу, свідчило про відповідне прочитання імені пророка. «Наум – наведе на ум» - звучала давня приказка. Хоча у справжньому, далекому від звичних асоціацій перекладі, ім’я Наум означає «утішитель». За народними уявленнями, Наум - покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше засвоїть знання, набереться розуму. Особливо це стосувалося дітей слаборозвинених. Увечері батьки запрошували хрещених, котрі приходили з букварями, й діти починали напам'ять заучувати літери.

Хоч згодом терміни початку навчання були переміщені, але в ремісничих цехах і при братствах продовжували давню традицію - майстри набирали собі учнів на свято Наума. На його честь влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі чи скрипці. Хто не зміг осилити професійних навиків, таких у народі називали "партачами", звідси і приказка: "Партача й Наум не наведе на ум".

/Files/images/2_ver/gruden/naum/3.png/Files/images/2_ver/gruden/naum/2.png

14 грудня учні 9А та 9Б НВК « ЗОШ І- ІІІ ступенів №3- ліцей» саме в День Наума вирішили привітати першачків із своєрідним ювілеєм – 100 днів у школі.

Минуло 100 днів, як першокласники вперше переступили поріг школи. Минули 100 днів нового, важкого, напруженого шкільного життя. Ще вчора діти відвідували дитячий садок, гралися іграшками, а сьогодні їх усі з гордістю називають школярами.

Старшокласники вирішили перевірити перші кроки маленьких учнів у Країні Знань : як вони навчилися читати, писати, спілкуватися рідною мовою, рахувати. Були створені відповідні станції: « Математична»,

« Спортивна», « Творча» і т.п, на яких малюки отримували завдання та мали їх виконати. Веселі перерви пройшли плідно, весело , гамірно. Усі присутні зрозуміли, що першокласники не лише засвоїли ази науки, а й вміють дружити, підтримувати одне одного, вболівати за однокласників!

Кiлькiсть переглядiв: 266

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.